Opravná aktualizace v2.9.3 na Google Play pro Android je k dispozici. Na App Store pro iOS také.


Google tlačil na pilu

Aktualizaci jsme měli už chvilku rozpracovanou, ale museli jsme trochu přidat, protože nám Google dal dealine a nůž na krk, abychom ji dokončili do konce října. Pokud bychom to nestihli, tak by aplikace přestala být vidět na Google Play a to jsme samozřejmě nechtěli. Jen tak rychle pro zajímavost je to z toho důvodu, že zhruba jednou za rok Google vydá novou velkou verzi Androidu a chce po všech aplikacích, aby ji podporovali. Kdo se nepřizpůsobí, skončí bohužel v propadlišti dějin. 

V aplikaci je proto poměrně dost vnitřních změn, které neuvidíte. Bohužel kvůli požadavkům Googlu na různé na sebe navazující aktualizace knihoven nastalo i pár problémů, které celou práci zkomplikovaly. Nejhorším dopadem je, že aktualizací každý přijde o nějaká osobní nastavení aplikace, nic co si nemůžete nastavit znovu. Naštěstí se to ale netýká výstupů :-). 

Řešení problémů s aktualizací

Jaká data jsou tedy pryč? Konkrétně se jedná o následující:

  • Přihlášení - Všichni se musí po aktualizaci znovu přihlásit. Okno s novinkami, které se zobrazí při prvním spuštění aplikace po aktualizaci, nabízí rychlé tlačítko pro přihlášení.
  • Filtr hor na mapě - Filtr je ve výchozím stavu. Pokud jste tedy používali jakýkoliv filtr jako např. pouze letošní rok, pouze nenavštívené vrcholy, apod., tak si ho musíte na mapě nastavit znovu.
  • Všechna nastavení - Ve výchozím stavu jsou nyní všechna nastavení. Doporučuji proto otevřít záložku Nastavení, postupně proklikat všechny možnosti a aplikaci si přizpůsobit ke svému gustu.
  • Obrysy oblastí - Všechny obrysy jsou bohužel po aktualizaci pryč. Dají se ale jednoduše získat zpátky. Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je jít do Nastavení - Technická pomoc a tam použít  červené tlačítko . To postupně stáhne všechny vaše země včetně obrysů a aplikace bude mít všechna data znovu aktuální.
  • Zaseknutá načítací obrazovka - Pokud se z nějakého důvodu stane, že se zasekne obrazovka při otevírání aplikace, tak je potřeba vymazat data aplikace a cache v nastavení Androidu. Nedělat přeinstalaci, která občas z Googlu natáhne stará data, které nejsou s novou verzí kompatibilní. Na iOS by měla případně stačit odinstalace a opětovná instalace. Tam se odinstalací smažou všechna data.


Je možné, že se ztratilo ještě něco dalšího, ale v tuhle chvíli mě nenapadá co a nemělo by to snad být nic zásadního. Omlouvám se za komplikace, kterým tentokrát bohužel nešlo zabránit.

A teď hurá na tu veselejší část článku!

Nové funkce

V každé aktualizaci se řešení oprav snažíme kompenzovat nějakým vylepšovákem. V téhle aktualizaci je jich nakonec hned několik.

Měření vzdálenosti na mapě

Víte, že v aplikaci Mapy.cz můžete podržením dvou prstů kdekoliv na mapě zjistit, jak daleko jsou od sebe dané body vzdálené vzdušnou čarou? Já se to dozvěděl relativně nedávno a nemůžu si to vynachválit! Měli jsme na to i pár dotazů a řekli jsme si, že to u nás nesmí chybět. Tím spíš když používáme podklady od Mapy.cz :-)

Stačí kdekoliv v mapě podržet dva prsty přibližně jednu vteřinu a zobrazí se vzdálenost a spojnice. Jen pro připomenutí, podržením jednoho prstu vytvoříte ikonu "parkoviště".


Zoom jednou rukou

Další inspirací od Mapy.cz a několika uživatelů bylo vytvoření lepší kontrolky pro přibližování a oddalování mapy. U nás je na levé straně - tažením dolů se mapa přibližuje, tažením nahoru se oddaluje. Oproti Mapy.cz naše kontrolka není tak plynulá, protože nemáme k dispozici vektorové mapy, ale dlaždice, které jsou různé pro každou úroveň.

V nastavení je možné tento zoom vypnout a vrátit zpátky +/- tlačítka.


Způsob dosažení vrcholu

Konečně jsme přidali možnost zadání způsobu dosažení vrcholu! Není to povinné, ale v budoucnu díky tomu zobrazíme další statistiky jak na vašich profilech, tak na profilech hor :-) Zároveň nově ke každému výstupu ukládáme víc informací, které se zatím nikde nebudou zobrazovat. Jedná se o info, které nám posílá GPS - přesnost souřadnic, přesnost nadm. výšky, rychlost a azimut. To nám umožní lépe detekovat podvodníčky (k tomu ale ještě později).

Tady se hned do další aktualizace nabízí, aby si každý nastavil nějaký výchozí stav, aby to nebylo potřeba zadávat pokaždé :-) No, práce nikdy nekončí.


Validace výstupů

S přidáváním více a více zemí můžete Horobraní využívat i na dovolené. Někteří Horobraníci se na zahraniční vrcholy nemohou dočkat takovým způsobem, že loví vrcholky už z letadla :-D Ač to je určitě zábava, tak to trochu kazí ten pravý smysl aplikace. Nově se při uložení výstupu snažíme zjistit, jestli náhodou v letadle necestujete. Pokud tak zjistíme, tak vás na to upozorníme a poprosíme, abyste vrchol neukládali.

Může se ale stát, že je vaše GPS zmatená a přijde jí, že jste v letadle, i když jsme někde v lese. Z toho důvodu je na stránce s detekcí letadla tlačítko, kterým výstup můžete i tak uložit. Dejte kdyžtak vědět, jestli se vám to stává nějak často nebo ne.

Druhá detekce je zaměřená na rychlíky, podvodníky. Pokud mezi vrcholy cestujete rychleji než autem, tak je něco asi špatně :-) Takový výstup proto nejde uložit vůbec. Je to jeden z dalších kroků, který se těmto vtipálkům snaží podvádění zkomplikovat.


Vylepšená stránka databáze hor

Stránku jsme trošku překopali a vylepšili. Nově je taková líbivější, protože stahuje obrázky každé země. Kromě toho ale nabízí dvě nové funkce. První je možnost smazání stažené země. Byl to jeden z poměrně častých dotazů. Horobraníci si zemi občas stáhli pouze ze zvědavosti, ale nechtěli ji tam mít permanentně. Data každé země jsou minimální, takže si můžete klidně stáhnout všechny. Možná vás ale nezajímá, že přibyla aktualizace v zemi, kam se vůbec nechystáte. Od teď už to jde. Vždycky je možné zemi stáhnout znovu.

Druhou funkcí je profil samotné země. Kliknutím na její název se otevře fotka s popisem a pár informacemi navíc. Popisy nejsou k dispozici v každém jazyku a budeme na nich teprve víc pracovat. Jsou tam ale k dispozici informace o počtu vrcholů a oblastí a nebo třeba telefonní čísla na záchranné a horské služby. Možným vylepšovákem do budoucna je tady stažení těchto informací, aby byly k dispozici i offline. Zatím je k tomu potřeba internet.


Nový kabátek

Celá aplikace má lehce změněné styly, aby více odpovídala novému webu. Nic závratného, jen je všechno trochu vzdušnější, oblejší a tmavě modřejší :-)

Nová stránka prvního spuštění

Poslední nová věc se týká pouze nových uživatelů nebo nových instalací. Výrazně jsme vylepšili průvodce prvním spuštěním. Teď to bylo takové nemastné neslané a vlastně jsme tam ani pořádně nevysvětlili, jak aplikace funguje. Stává se nám pořád, že někomu nedojde, že musí ikonku na mapě rozkliknout a manuálně vrchol uložit. Máme pořád na čem pracovat.

Nyní průvodce uživateli vysvětlí, jaká potřebuje oprávnění a proč. Nabídne mu země ke stažení a dokáže zjistit, v jaké zemi se právě nachází. Krok po kroku pak vysvětlí, jak aplikace funguje a jak uložit vrchol. Závěr průvodce pak motivuje zobrazením aktuálně nejbližších vrcholů (pokud je povolená poloha) :-)

Doufáme, že to pomůže k lepší orientaci nových uživatelů. Chystáme se vytvořit velkou sekci s návody a informacemi nejen pro nové uživatele a tohle je jeden z prvních kroků, které k tomu vedou.

Opravy chyb a drobnosti

Opravili jsme taky pár chyb, na které jsme narazili nebo na které jste nás upozornili.

  • Vylepšili jsme udělování oprávnění pro využívání polohy a dalších. Zejména na iOS se na mapě oprávnění dokázalo poměrně nepříjemně zacyklit.
  • Přidali jsme chybějící vlajky a názvy zemí, takže už při jejich stahování nebude setup.country_fo, ale Faerské ostrovy :-)
  • Po uložení návštěvy vrcholu přes kompas se ikona na mapě správně zažlutí. Problém byl pouze se zabarvením ikony, ne s uložením výstupu, ale bylo to matoucí.
  • Parkovací tlačítko by se mělo chovat lépe a nemělo by tolik nechtěně vyskakovat. Pokud ano, tak se na to ještě podívám.
  • Tlačítko pro uložení vrcholu v mapě už neproblikává při změně polohy. Občas se někomu stalo, že prý ukládal vrchol, ale ve skutečnosti se neuložil. Podezírám právě tento problém a doufám, že se to tímhle vyřešilo.
  • Červené tlačítko v technické pomoci funguje spolehlivě. Občas to v nějakém stavu blblo.
  • V nastavení přibyly dvě položky - premium verze, která zobrazuje bližší informace o tom, že máme nějaké premium, kterým se dá podpořit projekt. A přímý odkaz do systémového nastavení aplikace. To se může hodit při neočekávaných problémech s aplikací, kde nepomůže přeinstalace. V takových případech je potřeba vymazat všechna data a cache z úložiště, která aplikaci úplně vyčiští.


Chyby, o kterých víme

  • Opraveno ve aktualizaci v2.9.2! Zlobí všechny galerie fotek. Po kliknutí na fotku se zobrazí vždy první fotka v dané galerii a ne ta, na kterou jste klikli. Je to protivné, vím. Dám to v dohledné době do kupy.
  • Opraveno ve aktualizaci v2.9.2! Měření vzdálenosti dvěma prsty nefunguje úplně spolehlivě. Chce to udělat poměrně přesně a nesmí se pohnout mapa.
  • Opraveno ve aktualizaci v2.9.3! Na Androidu přestaly fungovat notifikace přiblížení k vrcholu. Brzy opravím.


Toť vše, co bude dál?

Co bude dál? Teď si dám od většího programování trochu pauzu. Web šlape a appka snad teď taky a lépe :-) Budu řešit hlavně chyby a výzvy. Začínáme připravovat výzvy na další rok a to dá kus práce. Konečně také budu mít volnější ruce na to, abych dodělal otevírání výzev, aby bylo možné plnit staré Horaly a další výzvy neomezeně dlouho. Pro mě je rok taky dost málo :-)

Zároveň se chceme pověnovat rozšíření povědomí o Horobraní v zahraničí, zejména na Slovensku a v Polsku. S přeloženým webem to hned půjde snadněji. Ještě to chce zapracovat na překladech výzev, aby to bylo opravdu plnohodnotné.

Jako vždycky dejte vědět, kdyby byl nějaký problém. Dáme to určitě zas do kupy! Díky a ať to šlape!

Horám zdar!

Patrik