Březnové uvěznění v rámci zmírnění pandemie má dopad na nás všechny, nicméně se z toho nesmíme zhroutit. Aby zdraví stále dobře sloužilo, je potřeba zajistit tělu aktivní pohyb a mysli pozitivní myšlenky. Máme tu pro tebe tři tipy, jak se hodit v březnu do pohody a třeba si to i užít.

1) Projdi kopečky ve svém okolí
Pohyb na čerstvém vzduchu je alfou a omegou pevného zdraví. Že teď nemáš kam chodit?

Možná ani nevíš, kolik krásných vrcholů na tebe čeká ve tvém blízkém okolí. Jednoduše si to ověř v mapě Horobraní, kde najdeš jak vysoké hory, tak hlavně kopečky, kopce a vyvýšeniny rozeseté po celé republice. Mnohdy na ně nevede turistická značka, o to větší máš jistotu, že tam nepotkáš ani nohu :-).

A teď výzva! Vyber si jeden vrchol ve svém okolí a v rámci března si tam udělej 20 x procházku. Dopředu si můžeš vytipovat svého favorita díky fotkám, komentářům a hodnocení oblíbenosti a náročnosti podle ostatních Horobraníků na profilech vrcholů.  A svým progresem se můžeš pochlubit na FB skupině horalů, kde tě rádi uvidíme.


Až se v dubnu budeme moci zase víc nadechnout, čekají tě horské výzvy, žebříčky pořadí a později třeba i výlet na Slovensko a do Polska, kde Horobraní funguje taky.

2) Vykoukni z okna na druhé straně světa
Pokud jsi duší spíš cestovatel určitě tě potěší náš druhý tip v podobě virtuálního cestování po celém světě.

Window swap je skvělá webová stránka, díky které se můžeš koukat z okna někoho jiného na druhé straně zeměkoule. Prostě klikneš a už se kocháš pohledem na houpající se vlny někde na břehu Itálie, posloucháš ruch nedaleké tržnice kdesi v Indii nebo posloucháš cvrčky při zapadajícím slunci třeba v Austrálii.

Ačkoliv se může zdát, že jde o živé sledování, jde o předem nahrané zhruba 10 minutové záběry z okna od samotných uživatelů - dobrovolníků. Pokud si tedy chceš za den procestovat celý svět, stačí jen pár kliků. Je to skvělá odreagovačka, fakt doporučujeme!


3) Otevři se světových chutím
Po tom cestování po celém světě trochu vyhládne, že? Proto tu máme třetí lockdownový tip a to je přivést si světovou kuchyni k sobě domů. První možností je si jídlo sám uvařit. Je to velká výzva a rozhodně to bude i velká zábava. Kulinářských webů je všude plno, já mám třeba ráda Ochutnejte svět

Pokud se necítíš pevný v kramflecích, zvol jistější variantu a tou je dovážka z místní restaurace. Restaurace je v této době potřeba hodně podpořit a tak to bude spojení příjemného s užitečným. A ty navíc nebudeš muset umývat nádobí. Takové vietnamské Pho Bo, indické Vindaloo nebo mexická Quesadilla, mňam to bychom mohli jíst každý den. Zkus si v březnu dopřát 3 jídla ze světové kuchyně, třeba zrovna objevíš nové oblíbené chutě.


A poslední rada na závěr. Je to sice na palici, ale zkus si to nějakým způsobem užít. Udělej si každý den malou radost, těš se na léto a naplánuj si výlet, kam se po uvolnění omezení musíš určitě podívat. Pro inspiraci můžeme doporučit katalog treků.

Bude líp!