Začnu poděkováním Mapám.cz za dosavadní podporu. Velmi nám pomohli v začátcích, čehož si opravdu vážíme! Mohli jsme se díky tomu soustředit na důležité věci a posouvat díky tomu jak web, tak mobilní aplikaci.

Dostali jsme se ale do bodu, kdy pro nás aktuální podmínky spolupráce už nejsou výhodné. Zjednodušeně řečeno už je nás dohromady tolik, že už se nedáme považovat za malý projekt :-) Potřebujeme těch mapových dlaždic na plánování výletů opravdu hodně a proto jsme se rozhodli vytvořit vlastní řešení.

Ve článku vám představím, co to pro vás bude znamenat a jaké to má výhody a nevýhody.

Vlastní mapy jménem Mapriot

Začali jsme tím, že jsme hledali různé další alternativy k Mapy.cz, ale nenašli jsme žádného poskytovatele map, který by měl alespoň z poloviny tak kvalitní mapy jako Mapy.cz. Došlo tedy na nápad, že bychom si mapové podklady vytvořili sami. Základ na čem je postavit byl jasný - úžasný projekt zvaný Open Street Maps. Jsou to mapy tvořené místními lidmi a zejména v Evropě mají obrovskou kvalitu. Pár týdnů trvalo, než jsme zjistili, jestli to opravdu půjde udělat. Nakonec se mi to všechno v hlavě propojilo a bylo to jako když na semaforu padne zelená, na kterou čekáte snad celý den!

Tak jsme se rozhodli, že do toho jdeme a začala práce. Jako první jsme ale museli vymyslet jméno. Nebudu skrývat frustraci a stres, který jsem v té době cítil. Kombinace pocitů, že to nezvládnu, nestihnu, a že žádná nabídka na trhu s mapami nám nevyhovuje byla v tu chvíli nepopsatelná. Díky tomu jsem ale přišel na název - Mapriot! Je to anglické dvousloví Map a Riot a znamená něco jako Mapová vzpoura :-) To mě nakoplo tak, že jsem v noci nemohl spát, jak jsem se těšil, že na tom ráno budu moct zase pracovat.

Práce šla hezky od ruky a nakonec se podařilo vytvořit mapy, se kterými jsem opravdu spokojený! Nejsou perfektní, nedají se srovnávat s Mapy.cz, ale jsou funkční a jsou naše.

Výhody vlastních map

Hlavní výhodou pro vás jako uživatele Horobraní je, že díky vlastním mapám nemusíme zvedat cenu premium verze. S jakýmkoliv jiným poskytovatelem ať už Mapy.cz nebo kýmkoliv jiným bychom museli nějakým způsobem měnit celý model toho, jak to funguje. A to se nám nechtělo, protože jsme s tím, jak to teď máme nastavené, spokojení.

Další výhodou je určitě to, že si můžeme dělat co chceme a nemusíme omezovat žádné funkcionality. Budeme tedy moct nabídnout offline mapové podklady jednotlivých zemí a kdo ví, co ještě! V tuhle chvíli máme neomezené možnosti :-) Bude to chvilku trvat, než offline podklady uděláme, ale blíží se to a bude to fajn!

Budeme schopni mapové podklady opravovat a to dvojím způsobem. Prvním je oprava vizuální stránky - tu budeme dělat my na základě vašich podnětů. Např., že nám v mapách chybí parkoviště (teď opravdu chybí), ale bylo by je tam fajn mít apod. Tou druhou je oprava dat - s tou budete moct pomoci nejen nám, ale celému světu! Pokud někde chybí nějaký dům, cesta nebo třeba vrchol, tak ho sami můžete přidat nebo opravit. Pravidelně budeme mapy aktualizovat, aby se v nich tyto změny projevily. A budou k dispozici pro kohokoliv, kdo využívá Open Street Mapy. Chystáme se přidat návod, jak na to. Případně odkázat na již existující hotové návody.

Pokud budeme chtít, tak budeme moct přidat i jiné, záložní poskytovatele mapových podkladů, kterým nevadí, že nebudou v aplikaci sami.

Pořád budete moct využívat aplikaci Mapy.cz, kterou můžete využít třeba na navigaci k vrcholu a v Horobraní si můžete "jen odklikávat" návštěvy. Ani vy tedy nejste ničím omezení.

Nevýhody nového řešení

Hlavní nevýhodou bude určitě to, že jste všichni zvyklí na Mapy.cz. Bude potřeba si zvyknout na to, že tohle Mapy.cz nejsou.

Je možné, že zejména v Čechách budeme mít víc chyb než Mapy.cz. Dá se to samozřejmě řešit opravami, ale nebude to ze dne na den perfektní.

Možná postupně přijdeme ještě na další, ale doufám, že je případně budeme schopni eliminovat.

Co naše mapy umí a neumí

A co konkrétně v tuhle chvíli mapy zobrazují?

  • Mapy celého světa (co je na Open Street Maps, je u nás).
  • Turistické trasy v ČR.
  • Cyklistické trasy po celém světě.
  • Barevné trasy v zahraničí a trasy podle alpské stupnice obtížnosti.
  • Naučné stezky.
  • Mezinárodní trasy a názvy tras.
  • Zobrazení těch nejmenších lesních tras.
  • Silnice, domy, města, státy, názvy.
  • Lesy, zeleň, vodní plochy, řeky, útesy.
  • Vrcholy (v podkladu vrcholy z OSM, jinak všechny vrcholy Horobraní v podobě ikonek beze změny), rozcestníky.
  • Spoustu bodů zájmů při větším přiblížení.
  • Vojenské prostory, přírodní rezervace (národní parky teprve budou).
  • Vrstevnice v celé Evropě a většině zámořských území, ve kterých je Horobraní k dispozici (okolí Madagaskaru, část Karibiku, Francouzská Guyana a Polynésie, ...).

Kde mají naše mapy mezery?

  • Všechny barevné trasy (turistické, cyklo, naučné) se zobrazují přes cesty a ne vedle nich. Pokud je víc tras přes sebe, tak je vidět pouze jedna.
  • Vrstevnice jsou k dispozici pouze v zemích, kde funguje Horobraní.
  • Nezobrazují se názvy u jazyků, které se čtou zprava doleva (např. Arabština, Hebrejština, ...).
  • Trasy jsou tvořené obecně se zaměřením na ČR. Je tedy možné, že některé trasy zejména v zahraničí nemusí odpovídat skutečnosti.
  • Mapy jsou tvořené lidmi a mohou obsahovat chyby.

Důležité je brát mapy jako orientační podklad. Zejména v zahraničí pak vždy doporučujeme využít nějakého místního průvodce, lokální papírové turistické mapy apod.

Jaké jsou další kroky?

Tou hlavní věcí je, že někdy v druhé půlce května přestanou fungovat mapové podklady od Mapy.cz. Připravujeme teď aktualizaci mobilní aplikace, která už poběží na našich mapách. Všechny staré verze aplikace začínající číslem 2 přestanou být podporované a přestanou v nich fungovat mapové podklady. Bude potřeba si aplikaci aktualizovat na novou hlavní verzi 3. Ta by měla být k dispozici zhruba kolem půlky května.

V době publikace článku už by měly být nové mapy k dispozici k testování na webu. V pravém horním rohu je ikona pro změnu mapových podkladů, kde nové mapy najdete. Zhruba od té půlky května pak Mapy.cz z webu zmizí úplně.

První dny nás možná budou provázet problémy, na kterých budeme hned pracovat, abychom je vyřešili. To uvidíme až za běhu.

A až si to všechno sedne a bude to fungovat, tak se zase pustíme do vylepšování Horobraní. Všechno teď muselo jít stranou včetně řešení drobných technických problémů apod. V květnu se tedy pomalu vrátíme do "normálního" režimu a začneme pracovat na nové velké funkci - Kalendář akcí. Ten umožní lepší plánování a hlavně organizaci společných výletů, takže se máte určitě na co těšit :-)

Doufáme, že se vám naše nové mapy budou líbit! Budeme je vylepšovat a starat se o ně jako o člena rodiny :-)

Horám zdar!

Patrik