Začalo to v říjnu 2022

Horobraní vzniklo začátkem roku 2019. Všehovšudy jsem první verzi mobilní aplikace i webu naprogramoval za cca 2 měsíce. V tu chvíli to bylo super. Nechtěl jsem ztrácet čas učením se nových technologií, byl jsem úplně nadšení a chtěl jsem dosáhnout funkčního nástroje co nejdřív. A povedlo se! Jenže po pár letech celý projekt nabobtnal po všech stránkách a původní technologie už přestaly stačit.

Proto jsem se na konci loňského roku pustil do kompletního předělání celého webu, aby to celé zase pár let mohlo hezky fungovat. Aby se s tím lépe pracovalo mně  a samozřejmě, aby se to hezky používalo i vám :-)

Jenže přišla operace ramene a 2 měsíce v háji. Pak nějaké nemoci, práce na jiných projektech, slíbené přidávání nových zemí atd. atd. A měsíční práce na novém webu se náhle protáhla na práci půlroční. Naštěstí se to ale povedlo a nyní vám můžu nový web trochu představit :-).

Je dost možné, že některé věci nefungují, jak by měly, ale je to jen momentální stav. Když na něco narazíte, dejte nám vědět a my chyby postupně opravíme a zapracujeme.

Co je nového?

Původní plán byl web přepsat do nových technologií 1:1, přesně podle vzhledu starého webu, laicky řečeno ho jen "převléknout" a uvnitř "přepsat". Postupně se ale objevovaly nápady, že tohle přece můžeme rovnou vylepšit, tohle rovnou opravit a nebo tohle rovnou přidat, abyste z toho měli větší radost. A tak jsme to vzali od podlahy a začali změnou celého rozložení stránek.

Rozložení stránek a změna hlavního menu

Hlavní změnou je určitě přehození horního menu doleva. Nahoře pomalu začalo docházet místo a přesun doleva byl skvělou alternativou, protože tam může být násobně víc možností. Udělali jsme ho navíc "zasouvací". Na počítači to tak umí ušetřit dost místa a obsah se dá o dost lépe prohlížet. Na telefonu ta změna tak zásadní není.

Další změna možná není na první pohled znát, ale aplikovali jsme novou hlavní barvu z takové tmavě šedivé na tmavě modrou, jako to už máme dlouhou dobu na hlavní stránce.


Přeloženo do angličtiny (zatím)

Dalším velkým krokem bylo, že jsme web kompletně připravili na překlad do dalších jazyků a rovnou jsme ho přeložili do angličtiny. Postupně chceme přidat minimálně ty jazyky, které už fungují v mobilní aplikace. Je toho tady  na překlad ale několikanásobně víc :-). Tentokrát se ale chystám udělat první překlad strojově, aby to šlo rychle kontrolovat a opravovat. Jinak by to bylo až zbytečně náročné. Až přijde čas, tak určitě ocením pomocnou ruku našich Horobraníků překladačů, aby to dávalo hlavu a patu.

Nabitá nástěnka

Největší novou funkcí je Nástěnka. Kdo si pamatuje starý web, řekne si, že Nástěnka už fungovala, my jsme to ale trochu přeházeli. To, co bývala Nástěnka, se teď jmenuje Sledování. Nástěnka teď tvoří rychlé přehled a prostor, který je plný tzv. widgetů se zajímavými funkcemi. Dozvíte se zde třeba o vašich osobních rekordech - kolik nejvíc vrcholů jste navštívili v jednom dni nebo týdnu!

Máte k dispozici kalendář výstupů, info o nejvzdálenějších navštívených vrcholu na všechny světové strany, seznam všech milníků (každý stý vrchol) a nebo třeba widget s náhodnou fotkou, abyste se mohli pokochat místem, které třeba ještě neznáte :-)

Widgety budeme postupně přidávat, aby vám nástěnka vyhovovala úplně naplno. V konečné fázi si to představujeme tak, že si každý bude moct vybrat a poskládat pouze widgety, které ho zajímají.

Spoustu dalších drobných funkcí

A ještě je tu plno menších novinek, které zmíním spíš bodově a pokusím se na nic nezapomenout:

  • Výlety - Jsou rozděleny podle toho, jestli jste je plánovali na webu a nebo jestli jste je nahráli skrz mobilní aplikaci. Každý výlet, včetně toho nahraného, má nyní vlastní profil. Zatím jsou pouze soukromé, ale v budoucnu se chystáme dát možnost výlety publikovat a sdílet.
  • Země/Oblasti/Hory - Zpřehlednili jsme všechny seznamy i profily. Každá země má nově obrázek a postupně budeme přidávat i krátké popisky.
  • Profil pohoří - Nově jsme jednoduchý profil pohoří/oblasti zpřístupnili i neplatícím a nepřihlášeným uživatelům.
  • Profil hory - Nově uvidíte pět vašich posledních návštěv na daný vrchol. Ještě jsme vylepšili galerii hory, která má nyní časový filtr. Můžete se tak podívat, jak to třeba vypadalo na Ještědu loni v lednu.
  • Výzvy - Přidali jsme jednoduchý filtr. Buď textový podle jména/popisu, nebo podle toho, jestli už výzva skončila nebo je stále aktuální. A také filtr podle země.
  • Profil Horobraníka - Udělali jsme vzdušnější vzhled, přidali jsme možnost nahrání široké "cover" fotky, upravili jsme mapu výstupů, která vybarvuje oblasti podle návštěv, přidali jsme filtr fotek v kompletní galerii a také filtr vlastních výstupů.
  • Žebříčky - Nově lze filtrovat podle zemí/národností. Můžete se tak např. podívat na nejlepší Čechy, kolik toho sebrali na Slovensku nebo třeba v Rakousku. A nebo jak Rakušané sbírají české vrcholky.
  • Skupiny - Přidali jsme jednoduchý filtr. V době psaní článku víme o pár chybách, které brzy je opravíme.
  • Chat - Lze vyhledat Horobraníka pro začátek chatování.
  • Najdi Horobraníka - V levém menu je nově tato funkce a najít Horobraníka lze kdykoliv z každé stránky.


Co nás čeká dál?

První věcí teď bude oprava největších chyb, které nám hezky nahlašujete. A ta druhá, že jedeme na týden na dovolenou po Čechách...bez počítače :-) Máme toho stále plnou hlavu a potřebujeme si trochu odpočinout.

Ale jen co si odpočineme, tak budeme pokračovat v práci. A mezi ty hlavní věci, na kterých budeme dělat patří:

  • Otevření starých výzev - Jizerský Horal 2021? Slibujeme to už dlouho, ale čekali jsme na předělání webu. To bude první věc, do které se pustíme. Otevřeme pro plnění výzvy, které už proběhly, zejména Horaly a další výzvy, které mají výčty vrcholů.
  • Reportovací systém - Na novém webu také půjde lépe udělat systém, který vám umožní nám lépe vypomáhat s přidáváním a úpravou vrcholů.
  • Aktualizace aplikace - Trochu osvěžíme také mobilní aplikaci. Nahromadilo se nám už zase pár nápadů, jak něco zlepšit.
  • Soukromí - Chceme vám dát větší kontrolu nad tím, co o vás uvidí ostatní uživatele. Ať už se jedná o výstupy, fotky a nebo žebříčky. Budete mít možnost tyhle věci lépe ovlivnit.
  • Návody - Rádi bychom vytvořili sérii návodů, která popíše veškerou funkcionalitu jak mobilní, tak webové aplikace. Sami občas zapomeneme, co všechno už to vlastně umí :-)


A to je vše! Pusťte se do zkoumání nového webu a dejte vědět, jestli někde něco zlobí. A my jdeme na chvíli odpočívat :-)

Horám zdar!

Patrik